AutoPartner PLUS Liberec

S blížícím se letním obdobím a přibývajícími slunnými dny se liberecký Ještěd stává jedním z největších turistických lákadel Libereckého kraje. Cestou je možné narazit na celou řadu pozoruhodných staveb; jednou z nich je bezpochyby i nově vzniklý objekt AutoPartner PLUS na samém okraji Průmyslové zóny JIH.

Svým rozsahem nevelká, ale zcela nadčasová stavba moderního střihu je bezpochyby inspirována tvorbou amerického architekta Richarda Meiera. Jednoduchý kvádr v kombinaci bílého plného pláště a prosklenných ploch je doplněn ze západní strany masivní konstrukcí pergoly, ze které ční jako orientační bod masivní pylon s logem společnosti. Architektonická čistota stavby spolu s jasnými detaily a ryzími ortogonálními liniemi vedla tvůrce stavby k použití materiálu, se kterým těchto principů beze zbytku dosáhne.

Qbiss One, jako dominantní materiál, zde skutečně tvoří pouze „ochrannou slupku“ objektu (celý je vyzděn z dutinových tvarovek) a jakkoliv se může zdát použití sendvičového fasádního elementu na takovou stavbu nelogické, bylo to právě precizní provedení detailů systému, které přesvědčilo investora a architekta, kterou cestou se vydat. Qbiss je zde použit celkem ve třech šířkových modulech – 1.000, 660 a 600mm, což vyplynulo i z požadavků opláštění předsazené pergoly. Na ní je Qbiss použit i z její vnitřní strany a se ctí se vypořádává i s komplikovanými detaily prostupů betonových konzolí, které pergolu vynášejí. Pro nároží jsou použity systémové rohové tvarovky „L“ a „U“, okenní otvory hrají přesně na modul systému tak, aby nedocházelo k jakýmkoliv zbytečným úpravám prvků a celý plášť byl tak snadno namontovatelný.

Celý dokonalý obraz pak dotvářejí minimalistické detaily oplechování slícované s vnějším povrchem sendvičového systému, stejně jako lineární podsvícení spodní strany pergoly. Hladké plochy Qbissu zajímavě kontrastují s vodorovnými liniemi hliníkových slunolamů, které tvoří velice zajímavý a výrazný architektonický detail a zároveň podtrhují celkovou horizontalitu objektu.

Objekt AutoPartner PLUS v Liberci se díky fasádnímu systému Qbiss One řadí mezi nejmodernější a architektonicky nejčistší stavby realizované v uplynulém roce na území naší republiky.

 
Projekt: AutoPartner PLUS Liberec

Místo: Liberec, Liberecký kraj

Investor: AutoPartner PLUS, s.r.o.

Architekt: RG architects studio s.r.o., Radomír Grafek

Generální dodavatel stavby: CL-Evans, s.r.o.

Fasáda: Qbiss One B tl. 80mm, barva RAL 9010 PVDF 25my, 300 m2